Rss Feed
  1. Gartine

    piatok 15. mája 2009

    Jedla som v michelinovských reštauráciách, ktoré tejto reštičke ani len nedýchajú na päty. Gartine je hotový zázrak - nebo sa rozostúpilo a požehnalo nás podnikom s fenomenálnym jedlom, delikátnou atmosférou a božsky trpezlivou obsluhou. Majitelia sú uctievačmi hnutia slowfood, všetka poživeň je teda pripravovaná s posvätnou starostlivosťou. Na zahodenie nie je ani poloha: úplne v centre, šikovne skrytá pred dotieravými turistami v úzkej, nenápadnej uličke.
    Všetko je tu ako na obraze starého majstra. Masívny luster takmer zapĺňa neveľkú panskú izbu, temné drevo a bazaltová stena tlmia lesk blýskavých medených nádob; vystrelí nás o dve storočia späť. Miestnosť je domácky prívetivá, no hostia sú dobrovoľne vyfiknutí v nedeľnom, náležite ustrojení na luxusný kulinársky zážitok.
    Porcie sú ako Rembrandtove plátna – ušľachtilé suroviny servírované v porceláne, skle a dreve, žiadna faloš, len dobré, výživné jedlá prevoňané vlažným olejom, ochutené čerstvým korením. Bylinkové maslo, sardinky s tymiánom a opečené bagety, poctivé šaláty preliate mystickými elixírmi, starý syr a čerstvý tatarák z haringa, levanduľový med a figový lekvár.

    Najsuper: neverila som vlastným očiam, keď prišiel účet: kráľovsky sa tu najete za ceny staničného bufetu. Zázraky existujú.

    Gartine, Taksteeg 7, Amsterdam

  2. 0 komentárov:

    Zverejnenie komentára