Rss Feed
  1. Fifteen

    štvrtok 29. januára 2009


    Prečo sú dvadsaťroční chlapci tak strašne sexy? (Pôvodne som napísala sedemnásťroční, ale nechcem sa dostať do krížku so zákonom.) Mladí chalani kmitajú za pultom otvorenej kuchyne v reštaurácii Jamieho Olivera, postupne k nám vysielajúc pečenú rybu, mix zeleninových antipasti, šalát s parmezánom. Pečú vlastný čerstvý chlieb – Jamie si na tom zakladá. Jamie je boss.

    Projekt odpálil slávny chef pred pár rokmi v Londýne – charitatívnou kuchárskou školou pre neposlušné detiská bez budúcnosti. Naučil ich variť, piecť, slušne rozprávať a chodiť načas do práce. Urobil z nich kuchárov v prvotriednej reštaurácii. Dnes je takýchto reštík niekoľko, všetky sú mimoriadne úspešné. Sociálni pracovníci jasajú, rovnako ako davy milovníkov skvelého žrádla.

    Amsterdamská pobočka je v industriálnej prístavnej zóne, prerobená z betónovo-tehlového hangáru. Veselé graffiti, sem-tam šik luster, tvrdé čierne stoličky a tí svižní mladíci, chichúňajúci sa len pár metrov od nás. Jedlo božské; Jamie si potrpí na superčerstvé suroviny a prosté, účinné úpravy. Dobre to tých delikventov naučil.


    Najsuper: fakt, že narozdiel od londýnskej (večne natrieskanej) pobočky sa do amsterdamskej dá relatívne ľahko dostať

    Zloba: na ten šalát s parmezánom nám zabudli dať parmezán. Ale to majú odpustené, kriminálnici jedni.


    Fifteen, Jollemanhof 9, Amsterdam


  2. 0 komentárov:

    Zverejnenie komentára